Etisk formåen

 vi skal helt ind i sindet!

Snart springer studenterne ud landet over med hue, glæde, forventninger, hinanden og ikke mindst en solid basisviden om f.eks. neutronbestråling, modernismens 2. fase, økonomiske kredsløb og at der efter il fautaltid kommer konjunktiv. 12 års skolegang er langt om længe til ende og de unge er klar til at påbegynde deres videreuddannelse og dermed dueliggøre sig til at blive aktive samfundsborgere. Men så er der bare lige kommet det aber dabei, at på flere uddannelser skal man testes for at komme ind via kvote 2 – bl.a. i ”etisk formåen”. Vi skal med andre ord længere ind, vi skal helt ind i sindet! ”Etisk formåen”, hvad i himlens navn betyde det og hvordan ser sådan en test mon ud? NU DU BANGE!

Kan det ”rene” menneske få 12 i etisk formåen? Kan man dumpe? Og såfremt det sker, gives der da nok en chance for at forbedre sig i et helligt liv og levned? Eller sendes man direkte ud i gråd og tænders gnislen? Spørgsmålene er legio og svarene sikkert uhyggeligt subjektive. Den eneste trøst lige nu er da at huske på, at fantasien som regel er værre end virkeligheden!

Gennem årene er bl.a. læreruddannelsen igen og igen blevet ændret og netop de fag, der skulle styrke den enkeltes evne til at reflektere over etiske problemstillinger er stille og roligt blevet nedbarberet. Nu fuldendes absurditeten så i, at de kommende studerende skal testes i det, der netop er reduceret i pensum og som tidligere var med til at kvalificere den enkelte til selve lærergerningen. Uden viden bliver studenten da udsat for en vurdering på mavefornemmelser og gætværk. For kan vi egentlig forvente andet af hinanden, når vi fremover kører etikken ind med varm luft og Løgstrup-light på remse?

Er det et sådant Danmark, vi vil have? Vil vi virkelig være verdens bedste i varm luft samtidig med, at vi er i fuld gang med at reducere etik til alt andet end et mellemmenneskeligt væren? Lad os derfor droppe al den åndløse floskel-snak om at være nr. 1 og i stedet bruge tiden på at opkvalificere samtale og refleksion og undren. Sende den ”etiske formåen” ud i intetheden, den vil næppe blive savnet og så lade studenterne holde en tiltrængt ferie med plads til hygge og gang i den.   

Etisk formåen